Nederland

Nederland heeft een inwonersaantal van 17.811.291 (in 2023) en met een oppervlakte van 41.543 km² inclusief het IJsselmeer en de Waddenzee.
Per 27 oktober 2022 een inwonersaantal van 17.749.262. Een toename van 62.029.
Nederland heeft 33.889 km² aan landoppervlakte met een bevolkingsdichtheid van 424 inwoners/km² (in 2023) en 7.643 km² aan wateroppervlakte.
Voor bevolkingsdichtheid type in de browser:
www.populationpyramid.net/nl/bevolkingsdichtheid/nederland/2023/ (Zie tevens voor andere landen).
Nederland is hiermee bijna het dichtstbevolkte land van de Europese Unie. Bijna vijf keer zo hoog als het EU-gemiddelde van 109 mensen per vierkante kilometer. Alleen Malta (een eiland van slechts 316 km2) komt hoger uit, veel hoger zelfs met ongeveer 1657 mensen per vierkante kilometer. Nederland staat op de vijfde plaats van dichtbevolkte landen met meer dan 10 miljoen inwoners in de wereld!
Met het Nederlandse aandeel in de Noordzee is het 57.000 km² groot.

  1. Wil af van het (aard)gas en van de kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales.
    De Hemwegcentrale in Amsterdam is in december 2019 gesloten.
    Nu met de oorlog in Oekraïne worden we geconfronteerd met het feit dat er niet gezorgd is voor voldoende vervangende capaciteit
  2. Zet in op zonne- en windenergie. Dit zal volgens deskundigen volstrekt onvoldoende zijn. Zie hiertoe nieuwsbrief nr.9 op de website.
  3. Zet in op biomassa voor energieopwekking. Biomassa is omstreden!
    Het is omstreden vanwege de uitstoot en grootschalige houtkap.
  4. Huizen en gebouwen isoleren. Tot welk energielabel op termijn???
  5. De nieuwe regeringscoalitie kiest voor minder afhankelijkheid met een plan voor slechts twee nieuwe, moderne kerncentrales (december 2021). De bedoeling is om deze omstreeks 2035 in gebruik te kunnen nemen.
  6. In ons Noordzeegebied zijn nog miljarden kubieke meters gas aanwezig! Welk alternatief hebben de tegenstanders van deze gaswinning beschikbaar?
Onze kerncentrale in Borssele
In bedrijf sinds 1973, dus nu ruim 50 jaar in gebruik. Wat is een veilige levensduur?
Met een capaciteit van 485 MW
voorziet deze kerncentrale in 3% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Het kan daarmee, ter beeldvorming, bij een gemiddeld gebruik van circa 3500 kWh tenminste één miljoen huishoudens van voldoende stroom voorzien.


De goedkoopste energie van Nederland wordt opgewekt in Borssele; voor minder dan 3 cent per kilowattuur. Vele malen goedkoper dan energie uit windmolens of zonneparken. Want dan zou je al snel op 12 à 25 cent per kilowattuur komen. Daarbij levert een kerncentrale ook stroom als de zon niet schijnt of de wind niet waait en heeft weinig landoppervlak nodig.

Kernenergie is goedkoop, zuinig met het landschap en geen CO2- en stikstofuitstoot.
Het is drie keer zo goedkoop als zonnestroom en twee tot tweeënhalf keer goedkoper dan elektriciteit opgewekt met windturbines, volgens een onderzoek in opdracht van twee leden van het Europees Parlement.

Op 20 december 2019 deed de Hoge Raad haar finale uitspraak in de Klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. De overheid moet de uitstoot van broeikasgassen voor het einde van 2020 met ten minste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990.
Als een rechtstreeks gevolg van de “Urgenda-uitspraak” zou ook de technisch hoogwaardige kolencentrale Onyx Power in Rotterdam gesloten moeten worden. Door de oorlog in Oekraïne is dit nu (voorlopig?) van de baan.

Voor de productie van ‘groene’ waterstof, kan de inpasbaarheid van zon- en windenergie op land een lastige  zijn vanwege de grote bevolkingsdichtheid. Er wordt immers beslag gelegd op de beschikbare ruimte.
Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van 424 personen/km² (in 2023 ).
De bevolkingsdichtheid per 2021 bedraagt in Duitsland 234,7; in Denemarken 135,4; in België 375; in Frankrijk 119,1; in Zweden 22,7; en in Oostenrijk 107,8 personen / km2.

 

Begin februari 2022                                                                                                                                                           (F001)
Volgens Brussel zijn aardgas en kernenergie ‘niet hernieuwbaar en klimaat neutraal’, maar wel noodzakelijk als overgangsbronnen om klimaatdoelen te kunnen halen. Ze worden tijdelijk, tot 2045, als ‘groen’ bestempeld.
Rob Jetten heeft als klimaatminister met collega’s uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk nog een laatste poging gedaan om te verhinderen, dat aardgas als ‘groen’ wordt bestempeld. Echter zonder succes.