Hoge temperatuur warmtepompsysteem

Geplaatst: 23-11-2021

Energieconcern Vattenfall en zijn verwarmingsbedrijf Feenstra gaan samen een hoge-temperatuur- warmtepompsysteem op de markt brengen. Het systeem is ook door deze bedrijven ontworpen en moet in een keer de cv-ketel vervangen. Volgens Vattenfall kan een eengezinswoning zo binnen twee dagen aardgasvrij worden gemaakt, zonder dat er allerlei isolerende maatregelen moeten worden genomen.

Het hoge-temperatuur-warmtepompsysteem is speciaal ontwikkeld voor bestaande woningen die matig zijn geïsoleerd en worden verwarmd door radiatoren. Om deze woningen te verwarmen met de warmtepompen die nu op de markt zijn, moeten veel isolerende maatregelen worden getroffen en moet er vaak vloerverwarming worden aangelegd. Dat kost volgens Vattenfall naast veel tijd al snel zo'n 25.000 euro. Dit vormt "een grote belemmering voor huiseigenaren om de stap te maken naar volledig elektrisch verwarmen", stelt het bedrijf.
Met deze oplossing kunnen snel woningen aardgasvrij worden gemaakt zonder ingrijpende verbouwingen die veel tijd kosten.

Het warmtepompsysteem van Vattenfall moet ergens halverwege het jaar 2022 beschikbaar komen. De prijs zal vergelijkbaar zijn met die van warmtepompen die al op de markt zijn.

Naschrift
Wordt ook in warm tapwater voorzien, dan is het een all-electric systeem.
Bij een lage buitentemperatuur valt er weinig energie aan deze lucht te onttrekken. De energie moet dan via het elektriciteitsnet worden geleverd. Kan het elektriciteitsnet deze piekbelastingen bij meerdere gebruikers dan wel aan?

Het gemiddelde aardgasverbruik van woningen bedraagt gemiddeld ongeveer 1600 m2.
1 m3 aardgas staat gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. 1600 x 9 = 14400 kWh. Zou de helft van de energie uit de buitenlucht worden gehaald, dan zou er nog 7200 kWh aan stroom nodig zijn. Wat zal het werkelijke rendement in de praktijk zijn?

Bij een cv-systeem wordt uitgegaan van een woonkamertemperatuur van 22°C en een buitentemperatuur van -10°C. Bij een buitentemperatuur tot 6°C draait de installatie dan maximaal op halve capaciteit met veelal een lagere temperatuur van het aanvoerwater. Een gebied waar ook een hybridewarmtepomp kan worden ingezet als toevoeging bij een bestaande cv-ketel. De bestaande cv-ketel dan voor het warme tapwater en voor pieken in de warmtebehoefte bij een lagere buitentemperatuur.

Bij middenwoningen is er weinig keuze voor de plaats van de buitenunit. De keuze tegen de voor- of achtergevel? Daarbij dan soms de keuze tussen het zuiden of het koudere noorden.
Let op dat er dan geen hinder van de koude luchtstroom vanuit de buitenunit ontstaat.
Bij een door SelektHuis gebouwde woning hebben wij gezien dat de buitenunit op enige afstand in de tuin is geplaatst.
Plaatsing op het platte dak van een aanwezige aanbouw of dakkapel lijkt een betere oplossing.
Ook is plaatsing mogelijk op een schuin (pannen gedekt) dak. Eventueel met een dakraam ernaast voor bereikbaarheid en onderhoud.

Vloerverwarming

Oudere woningen

Oudere woningen zijn soms niet of veelal onvoldoende geïsoleerd.
De verwarming met radiatoren is veelal uitgelegd op een wateraanvoertemperatuur van 90°C en een retourtemperatuur van 70°C.
Omstreeks 2010 hebben wij gemerkt dat veel cv-ketels al waren afgesteld op een lagere aanvoertemperatuur van 80°C, om zo de warmteverliezen wat te beperken.
Vaak kan ook wel met een wat lagere aanvoertemperatuur worden volstaan. De installaties zijn nooit exact berekend, de winters zijn minder koud.
Voor vloerverwarming kan met een veel lagere aanvoertemperatuur van circa 50°C worden volstaan, omdat het beschikbare verwarmd oppervlak veel groter is.

Ventileren in woningen

Geplaatst: 18-02-2024

Goed isoleren betekent ook ventileren.
En misschien neemt de behoefte aan koeling ook wel toe.

Ventilatie in huis
Voor woningen is een goede ventilatie noodzakelijk, om condensvorming te voorkomen en een gezond en comfortabel binnenklimaat te verkrijgen en te behouden. Dus geen koude luchtstromen, een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% (te meten met een hygrometer), een gezonde luchtkwaliteit (< 1200 ppm CO2 in de verblijfsruimten) en geen klachten over het geluid bij mechanische ventilatiesystemen. Aanbevolen wordt om tenminste 25-30 m3 verse lucht per uur per persoon toe te voeren.

Bewoners niet tevreden

Verkeerde warmtepomp (3-9-2021)
De bewoners van 22 eenkamerappartementen in Harderwijk zitten al twee jaar met torenhoge stookkosten, een koud huis en lauw water uit de kraan en douche. Eén van gedupeerden kreeg te horen dat haar energieverbruik te vergelijken was met dat van een gezin met vijf personen. De oorzaak is een verkeerde warmtepomp.
De woningen hebben géén gasaansluiting. Elk appartement heeft een eigen ventilatie-warmtepompboiler die in de berging is geplaatst. Dit systeem moeten zorgen voor warm tapwater en vloerverwarming.
Na diverse onderzoeken door de verhuurder zelf en de huurdersvereniging bleek dat deze warmtepomp totaal ongeschikt is om een huis mee te verwarmen. In de handleiding van de warmtepompboiler staat dat de pomp alleen bedoeld is om kraanwater (tapwater) mee te verwarmen.
Omdat de verhuurder er niets aan deed, kwam er een rechtszaak. De verhuurder moet nu van de rechter een huurverlaging geven van 40%. Huurders krijgen tussen de €1650 tot €4240 huur terug vanaf 2019. De huurverlaging geldt tijdens de stookmaanden, van oktober tot april. En gaat met terugwerkende kracht in op 18 december 2019. De huurvermindering geldt tot het gebrek is opgelost.
De verhuurder is van plan om de warmtepompboilers te vervangen door cv-ketels.

Renovatie 246 woningen

Renovatie 246 woningen van Lefier in Groningen

De 246 woningen in de Groningse wijk Paddepoel zijn verduurzaamd naar energielabel A. Woningcorporatie Lefier en Dura Vermeer in Groningen hebben dit in iets meer dan een jaar kunnen realiseren in nauwe samenwerking met bewoners.

Het zijn eengezinswoningen uit de jaren ’60.
De bewoners hebben dankzij de renovatie meer wooncomfort en een lager energieverbruik.
Alle woningen zijn voorzien van dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, mechanische ventilatie en kunststof kozijnen en deuren. De ingrepen zorgen voor minder tocht-, vocht en schimmelklachten. Ook zijn de asbesthoudende vensterbanken gesaneerd. Verder hebben alle woningen nieuwe dakpannen gekregen en is de aanwezige aardbevingsschade ook meteen hersteld.

De werkzaamheden bestonden uit het isoleren van de daken en spouwmuren van de woningen en het plaatsen van kunststofkozijnen met isolatieglas (HR++). Ook werden de cv-ketels vervangen door hoogrendementsketels (hr-ketels), kregen alle woningen een CO2- en vochtgestuurde mechanische ventilatie, werden de voordeuren inclusief kozijnen vervangen en kregen de woningen een geïsoleerde achterdeur.

Bij de woningen is het dakbeschot gehandhaafd en gezocht naar dakelementen die er over heen gelegd konden worden. De keuze viel hierbij op Unidek Reno Dekfolie Rc 3.5.

De bewoners moesten zo fijn mogelijk kunnen blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Daarvoor maakte Dura Vermeer voor de bewoners een dagkalender, die per dag beschreef wat ze konden verwachten en welke voorbereidende werkzaamheden ze konden doen.

Naschrift
Deze woningen zijn na renovatie nog niet gasloos!
Kennelijk is vloerisolatie niet aan de orde geweest. Misschien niet mogelijk vanwege het ontbreken of een te lage kruipruimte.
Vraag:
Zijn er isolatiepakketten, met een dikte van een paar cm om op vloeren aan te brengen, als onderlaag voor de gebruikelijke vloerbedekkingen en plavuizen?