Gemiddeld aantal windmolens

Gemiddeld 12-13 windmolens per gemeente? (september 2023)

Regelmatig verschijnen er berichten dat we nu wel of niet in onze energiebehoefte kunnen voorzien met hoofdzakelijk zonne- en windstroom. Zie dit artikel als een initiatief om er meer duidelijkheid over te verkrijgen.

Op basis van het jaarlijkse gemiddelde Nederlandse elektriciteitsverbruik van 120 miljard kWh, kom ik in Nieuwsbrief nr.4 op een globale inschatting van gemiddeld 12-13 windmolens/-turbines per gemeente.

De benodigde energie voor het produceren van elektriciteit heb ik gesteld op 20%. Misschien wat te laag.
Met een verdeling tussen stroom uit zon en wind, gebaseerd op cijfers van het CBS, zou dan door windmolens globaal 78.000 GWh moeten worden geleverd.
Voor een bepaling van het benodigde aantal ben ik uitgegaan van 5 MW windmolens met een opbrengst van 17,5 GWh per jaar.
Tegen dergelijke molens op land, met een tiphoogte boven de 200 meter, is nu al veel weerstand.
Daarnaast is er nog een klein probleempje, hoe te voorzien in voldoende hernieuwbare CO2 vrije energie bij onvoldoende windkracht of afwezigheid van de zon.

In 2021 was het totale elektriciteitsverbruik bijna 122 miljard kWh. Bron:
Aanbod en verbruik van elektriciteit, 1990-2021 - CLO
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0020
Deze 122 miljard kWh bedraagt ongeveer 13,5% van het totale energieverbruik van gemiddeld 902 miljard kWh in ons land.
Zie voor dit gemiddelde verbruik Nieuwsbrief nr.4.

 
Naast elektriciteitsopwekking moet ook nog het overgrote deel aan fossiele brandstofverbruik worden getransformeerd. Het lijkt er op dat windmolens op de Noordzee meer zullen worden ingezet voor het produceren van waterstof.

Zie voor het gehele artikel Nieuwsbrief nr.4. Deze nieuwsbrief te vinden onder het kopje [Nieuws] en dan bij [Nieuwsbrieven].

Naschrift
In de Flevopolder staan nu een behoorlijk aantal windmolens.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Wieringermeerpolder onder water gezet. Dit zou ook met de Flevopolder kunnen gebeuren, toch? De windmolens zullen hier vermoedelijk niet zo veel last van hebben. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met ontvangst- en verdeelstations? Staan zij dan nog wel hoog en droog?
- 0 – 0 -