Aanvullende berichten

Op 31 augustus 2021 hebben wij een e-mailbericht toegezonden aan de voorzitter van de Tweede Kamer en een aantal Kamerfracties.
Betreft: Energietransitie/woningen verduurzamen
Met als belangrijkste boodschap dat we nu de website www.aardgstabe.nl live hebben staan om onze doelstelling te kunnen delen.
Met de door ons voorgestelde wijze van financiering zou de rijksoverheid van een groot maatschappelijk probleem verlost zijn. Temeer daar er volop/steeds meer problemen aanwezig zijn in onze samenleving.

Op 28 oktober 2021 hebben wij een e-mailbericht toegezonden aan de voorzitter van de Tweede Kamer en alle Kamerfracties.
Betreft: Argumenten
Met als boodschap dat we nu een overzicht met argumenten op onze website hebben gezet ter ondersteuning van het financieringsmodel dat wij hebben bedacht.

Op 24 november 2021 hebben wij een e-mailbericht toegezonden aan de voorzitter van de Tweede Kamer en alle Kamerfracties.
Betreft: Energiemix / energieblauwdruk

Geachte dames/heren/Tweede Kamerleden,

Er zijn nogal wat problemen in ons land die wachten op een oplossing. De regering schuift het maken van keuzes vaak voor zich uit bij een sterk verdeelde Tweede Kamer. In een ontvangen reactie schrijft iemand dat onze maatschappij wordt geteisterd door problemen.
Zo ontbreekt het volgens ons ook aan een” blauwdruk” voor de energievoorziening in ons land voor de komende periode.
Als burgers worden we regelmatig geconfronteerd met discussies en meningen of er nu wel of geen kernenergie nodig is, om de energietransitie mogelijk te maken en om te voorzien in onze toekomstige energiebehoefte. En nu zeker met de oplopende energieprijzen.

Wat ons steeds weer verbaast, dat er bij voortduring van alles wordt geroepen dat vaak niet gebaseerd is op kennis en/of feiten. Zo ook bij de klimaatcrisis. Een paar voorbeelden:
1. Kernenergie zou te duur zijn. De kerncentrale in Borssele levert stroom voor minder dan 3 cent per
     kilowattuur. Bij energie uit windmolens of zonneparken kom je al snel uit op 12 à 25 cent per kilowattuur.
     Daarbij levert een kerncentrale ook stroom als de zon niet schijnt of de wind niet waait en het heeft
     weinig landoppervlakte nodig.
2. In Denenmarken wordt ingezet op energie van zon en wind. Het is echter iets groter dan ons land maar
     met slechts 5,8 miljoen inwoners.
3. De energietransitie moet sneller gaan gebeuren. Echter kabelmaatschappijen hebben nu al onvoldoende
     capaciteit om eraan te kunnen voldoen.
4. Onze moderne kolen- en gasgestookte centrales moeten worden gesloten ZONDER dat er eerste
     vervangende capaciteit is gerealiseerd.
5. Enzovoorts.

Het lijkt er op dat het in de Haagse politiek ontbreekt aan beleid, regie en duidelijkheid terwijl de kennis ons inziens ruimschoots voorhanden is.

Het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht heeft een klimaat neutrale energiemix berekend voor heel Europa, die voor de burgers het goedkoopste uitpakt. Het zou moeten bestaan uit 30% Nucleair | 19,5% Wind | 16,5% Gas en biomassa | 15% Zon | 19% Waterkracht en geothermie.
Bij de energiemix is er kennelijk geen rekening gehouden met grootschalige import van energie zoals waterstof.
In ons land hebben wij nauwelijks waterkracht en zal de verdeling iets moeten worden aangepast.
Er zouden dan een paar modellen mogelijk zijn, met een zonder kernenergie en/of energie import. En daarbij in ogenschouw genomen de bevolkingsdichtheid nu en in de toekomst.

Nederland is inclusief het IJsselmeer en de Waddenzee maar 41.500 km² groot.
Met het Nederlandse aandeel in de Noordzee is het 57.000 km² groot.
Om alle elektrische energie met windmolens te produceren zou er een oppervlakte nodig zijn van 8.500 km². Dat is drie keer de oppervlakte van Noord-Holland.
Om het met zonneweides te produceren zou 1.800 km² nodig zijn. Dat is 3,5 keer de oppervlakte van Texel.
Voor transport, industrie, verwarming en koken wordt gebruik gemaakt van benzine, diesel, kolen, olie en gas. De hoeveelheid energie hiervan is ongeveer 4,5 keer meer dan de hoeveelheid elektrische energie.
Is hierin de kerosine voor het vliegverkeer wel of niet meegerekend?
4,5 Keer meer energie zou betekenen circa 47.000 km² aan windmolens of 9.900 km² aan zonneweides. Bron: werkgroep Red de Wieringermeer (dhr. Ralph Koeleman).
Daar waarvoor gasvormige of vloeibare brandstoffen nodig zijn, gaat het maakproces vanuit elektrische energie gepaard met een omzettingsverlies van zo’n 30% en inclusief opslag zo’n 40%. Om het omzettingsverlies te compenseren zullen er nog meer windmolens en/of zonnepanelen nodig zijn.
Het is waarschijnlijk niet voor niets dat er momenteel in ons land gestreefd wordt om windmolens op betrekkelijk korte afstand van woningen te kunnen plaatsen.

Ook de heer Guus Berkhout verbonden aan Clintel is van mening dat het tijd is voor een herbezinning.

Ons advies aan de politiek om voornoemde organisaties eens uit te nodigen om in een samenwerkingsverband een en ander door te rekenen en dichtheid van windmolens en zonnevelden te visualiseren. Misschien komen we wel tussen de windmolens te wonen! De consequenties zullen in elk geval zichtbaar worden. Dit vergemakkelijkt de keuze om (daarna binnen een paar maanden) te komen tot een “blauwdruk” voor onze energievoorziening voor tientallen jaren.

Met vriendelijke groet, AardgasTabe.nl